آزمایشگاه ها

مرکز درمان ناباروری و پژوهشگاه ابن سینا با دارا بودن مجهزترین و به روزترین دستگاه ها آماده خدمات رسانی آزمایشگاهی به بیماران در زمینه های مختلف است.
- آزمایشگاه تشخیص طبی و پاتولوژی
آزمایشگاه تشخیص طبی و پاتولوژی مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا دارای بخشهای ایمونولوژی، بیوشیمی، هورمون، میکروبشناسی، خونشناسی، انعقاد، پاتولوژی، الکتروفورز، داروها و مواد مخدر، فلوسایتومتری و بخش مولکولی کرونا است.
با توجه به شیوع ویروس کرونا، برای رفاه حال افرادی که تمایل به نمونهگیری در منزل و یا محل کار دارند، این خدمت از سوی آزمایشگاه تشخیص طبی ابنسینا با اعزام کادر مجرب به شهروندان عزیز ارائه میشود.
همچنین، خدمت نمونهگیری خون در منزل نیز مانند گذشته ارائه میشود.
- آزمایشگاه تشخیص ویروس کرونا
- آزمایش های سرولوژی
شامل: Widal-Wright-2ME-Coombs wright-VDRL-RPR, PPD
- آزمایش های انعقادی
آزمایش انعقادی كه با روش كواگلومتری STAGO انجام می شود.PT-INR-PTT-Protein C- Protein S -Anti thrombin III- Lupus anticoagulant- APCR-
- آزمایش های خون شناسی
آزمایشهای خونشناسی با استفاده از دستگاه Sysmex KX21 :
CBC.diff-ESR-Retic –G6PPD- ABO.Rh-
HB.EL (الکتروفورز هموگلوبین) Protein.EL (الکترو فورز پروتئین) Hb.A1C - آزمایش های كشت ادرار و مدفوع
آزمایشهای کامل و کشت ادرار و مدفوع و بررسی آنها از نظر عفونتهای ادراری و آلودگیهای
انگلی و انجام آنتیبیوگرام، بررسی وجود عوامل باکتریایی در نمونههای مختلف از ترشحات بافتها یـا مایـعات بـدن، انـجام آزمایـشهای مسقیم قارچشناسی برای تشخیص درماتوفیتها و عفونتهای قارچی پوست، مو، ناخن.
Urine Analysis & Culture -Anti biogram- Stool exam & culture, …..
آنتیبیوگرام با استفاده از نرمافزار پیشرفته برای تشخیص جنس و گونۀ باکتری و انتخاب آنتیبیوتیک متناسب با نوع پاتوژن CLSI (مورد تأیید آزمایشگاه مرجع سلامت) انجام میشود. - تست پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر (که به آن تست سرطان دهانۀ رحم نیز گفته میشود) جزو آزمایشهای غربالگری محسوب میشود. این تست برای تشخیص سرطان دهانۀ رحم و یا عواملی که به آن منجر خواهد شد، انجام میگیرد. نمونه از طریق واژن از گردن رحم گرفته میشود و برای تشخیص سلولهای ناهنجار در زیر میکروسکوپ توسط پاتولوژیست بررسی میشود.
در مرکز ابن سینا، این تست در ویزیت اوّل زنان، برای اطمینان از سلامت دهانۀ رحم انجام میشود. بدیهی است خانمهایی که تست پاپ اسمیر سالم طی یک سال گذشته همراه خود داشته باشند، نیاز به تکرار آن ندارند.
- آزمایش های تشخیصی آندرولوژی از نظر ناباروری (بررسی و آنالیز مایع منی)
ارزیابی مایع منی در آزمایشگاه آندرولوژی به دو صورت Macroscopic (ظاهری) و Microscopic (وابسته به میکروسکوپ) انجام میشود.
· در ارزیابی مایع منی به روش Macroscopic (ظاهری):
حجم نمونه (Volume)، ویسکوزیته (Viscosity)، رنگ نمونه (Appearance) و میزان اسیدی یا قلیایی بودن نمونه (pH نمونه) توسط کاغذ pH متر، بررسی میشود.
· در ارزیابی مایع منی به روش Microscopic (وابسته به میکروسکوپ):
تعداد اسپرم (Sperm Concentration)، شکل اسپرم (Normal and abnormal morphology)، حرکت اسپرم (Motility)، درصد زنده بودن اسپرم (Vitality)، بررسی وجود گلبولهای سفید (نوتروفیل) توسط تست پر اکسید از که نشان دهنده عفونت در مایع منی میباشد، مورد بررسی قرار میگیرد. - آزمایش های بیوشیمی
که با دستگاه اتوآنالایزر هیتاچی717 و بهصورت روزانه انجام میشوند. از جمله آزمایشهای این بخش عبارتند از:
FBS-GTT Urea-Creatinin-Uric Acid- Cholestrol- Triglycerid- HDL-LDL-Ca-P-Na-K-Li-ALP--AST-ALT-T.Bili-D.Bili-γGT-CPK-LDH-Fe-Tranfferin-TIBC - Mg - Amylase - Protein.Albumin - CRP - RF – ASO, …
اندازهگیری آنتیبادیهای IgA ,IgG ,IgM و اندازهگیری Homocysteine
آزمایشهای عملکرد کلیه با اندازهگیری عناصر مختلف در ادرار 24 ساعته:
24h urine ( Ca-P-Cr-Urea - Na -k- Oxalate-Citrate -Protein-Micro Albumin - Cortisol, ...) - تست غربالگری سندرم داون
آزمایشگاه مرکز درمانی ابن سینا بههمراه کلینیک کنترل دوران بارداری مرکز، تستهای غربالگری ناهنجاریهای جنین از نظر سندرم Down (تریزومی 21) را با بهرهگیری از پیشرفتهترین نرمافزارهای جهانی انجام میدهد. شما میتوانید همۀ مراحل کنترل دوران بارداری خود را در مرکز درمانی ابن سینا زیر نظر متخصصان زنان و زایمان و متخصصان سونوگرافی این مرکز انجام دهید و آزمایشهای غربالگری سندرم Down را نیز در آزمایشگاه همین مرکز درمانی انجام دهید. این اقدامات شامل بررسی و پایش سلامت جنین تا زمان تولد است که در کلینیک فوق تخصصی پرهناتولوژی انجام میشود.
تست غربالگری سه ماهۀ اول: Double markers: PAPP-A-Free BHCG
تست غربالگری سه ماهۀ دوم: Triple markers: βHCG.-AFP-UE3
Quadruple markers: βHCG.titer-AFP-UE3-Inhibin.A - انجام کاریوتایپ و آنالیز کروموزومی
تمام ویژگیهای که از پدر و مادر به فرزندان منتقل میشوند، مانند رنگ مو، رنگ چشم، قد، هوش و ... از طریق واحدهایی بهنام ژن صورت میگیرد. بهطورکلی در انسان حدود 25 هزار ژن وجود دارد که وظیفۀ آنها انتقال خصوصیتهای پدر و مادر به فرزندان است.
كاریوتایپ طبیعی مردان
این ژنها بر اندامکهایی به نام کروموزوم سازماندهی شدهاند که تعدادشان در انسان 23 جفت است: 22 جفت کروموزوم غیرجنسی از شماره 1 تا 22 و دو کروموزوم جنسی X و Y.
هر فرد از هر ژن و کروموزوم یک جفت دارد که یکی را از پدر و یکی را از مادر دریافت کرده است. بنابراین همۀ انسانها دارای 22 جفت کروموزوم غیر جنسی و یک جفت کروموزوم جنسیاند، یعنی در مجموع 46 کروموزوم دارند. در افراد مذکر، کروموزومهای جنسی شامل یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y است و در افراد مونث دو کروموزوم جنسی شامل دو کروموزوم X است. بنابراین وضعیت xx 46 معرف جنسیت مونث و وضعیت xy 46 معرف جنسیت مذکر است.
تعداد و شکل کروموزومها (که در اصطلاح کاریوتایپ نامیده میشود) در هر گونهای از موجودات زنده مخصوص به خود است.
امروزه بررسی تعداد و شکل کروموزومها (کاریوتایپ) از روشهای تشخیصی مهم در پزشکی است. اختلالهای کروموزومی از علل اصلی ناباروری و نقایص مادرزادی هنگام تولد است. بنابراین، انجام کاریوتایپ (کاریوتایپینگ) در بررسی علل ناباروری جایگاهی ویژه دارد.
کاریوتایپ انسان بهطور طبیعی برای خانمها (xx 46) و برای آقایان (xy 46) است. برخی كاریوتایپهای غیر طبیعی شایع در انسان شامل x 45 (سندرم ترنر)، xxy 47 (سندرم کلاین فیلتر)، xxx 47، xyy 47 است.
كاریوتایپ طبیعی زنان
بهطورکلی در زمانیکه سلولها در حال فعالیتهای عادی خود هستند (مرحله اینترفاز) کروموزومها در سلول قابل مشاهده نمیباشند.
مناسبترین زمان برای مشاهده و بررسی کروموزومها زمانی است که سلول در حال تقسیم سلولی است. در مرحلهای از تقسیم سلولی (مرحلۀ متافاز)، کروموزومها به حداکثر تراکم خود میرسند و رنگپذیر میشوند. بنابراین این زمان بهترین زمان برای مطالعه کروموزومها است. در مرحلۀ متافاز تقسیم سلولی، هر کروموزوم در زیر میکروسکوپ به صورت دو کروماتید که از ناحیۀ سانترومر به هم وصلاند، مشاهده میشوند.
کروموزومها از محل سانترومر به دو بازوی کوتاه (p) و بلند (q) تقسیم میشوند.
برای انجام کاریوتاپینگ و بررسی کروموزومی باید از سلولهایی استفاده شود که قابلیت رشد و تقسیم سریعی داشته باشند. برای این منظور مناسبترین سلولها، سلولهای سفید خون، بهویژه لنفوسیتها هستند.
بنابراین برای تهیۀ کشت، نمونۀ خون محیطی از ورید گرفته شده و جهت جلوگیری از لخته شدن، هپارینه میشوند. سپس با استفاده از سانتریفوژ با سرعت مناسب، سلولهای سفید خون جدا شده و در محیط کشت مناسب که حاوی ماده تحریککننده تقسیم سلولی است به مدت 72 ساعت کشت داده میشوند. سپس افزودن یک ماده شیمیایی بهنام کلشیسین به محیط کشت سبب توقف تقسیم سلولها در مرحله متافاز میگردد که بهترین زمان برای مشاهده کروموزومها است.
در این مرحله با استفاده از یک محلول هیپوتونیک، غشا سلولی پارهشده و کروموزومها آزاد میشوند و پس از گسترش دادن آنها روی لام، با استفاده از یکی از روشهای مختلف رنگآمیزی، رنگ و برای مشاهده و بررسی آماده میشوند.
پس از رنگآمیزی کروموزومهای هر سلول انسان بهصورت گستردۀ زیر دیده خواهد شد.
این تصویر هرچند برای افراد غیر متخصص ممکن است مفهوم خاصی نداشته باشد، ولی متخصصان سیتوژنتیک با بررسی این تصویر گسترده میتواند به اشکالهای کروموزومی موجود پی ببرند. - آزمایش های تشخیصی زنان برای بررسی ناباروری
آزمایشهایی که از زنان مراجعهکننده به ابن سینا در ویزیت اول درخواست میشود، به شرح زیر است:
o آزمایشهای روتین: بررسی سلولهای خونی، قند خون، وضعیت کلیوی و گروه خونی
o آزمایشهای هورمونی: بررسی هورمونهای هیپوفیزی، تخمدانی و تیروئیدی
o آزمایشهای عفونی: بررسی وضعیت ایمنی بدن از لحاظ بیماریهای عفونی مانند توکسوپلاسموز، سیفلیس، سرخچه، هپاتیت B و C و ایدز
اگر مراجعهکنندگان این آزمایشها را ( در صورتی که طی 6 ماه گذشته و با رعایت شرایط مورد نظر باشد) انجام داده و به همراه داشته باشند، نیاز به تکرار آن نیست. با توجه به سن و شرح حال بیماران، ممکن است آزمایشهای دیگری نیز درخواست شوند. برای مثال، بیماران سقط مکرر با توجه به جزئیات سقطهایشان ممکن است نیاز به بررسی مسائل ایمونولوژیک (بررسی فاکتورهای سیستم ایمنی و انعقادی) و ژنتیکی داشته باشند.
گفتنی است با توجه به پروتکل مرکز، برخی از آزمایشها هر 6 ماه، نیاز به تکرار دارند. - آزمایش های عفونی
متخصص عفونی، خدمات تشخیصی و درمانی زیر را برای نخستین بار در كلینیكهای درمان ناباروری ایران به زوجهای نابارور ارائه میکند:
o بررسی علل بیماریهای عفونی در درمان ناباروری و سقط رویان (جنین)
o بررسی و درمان بیماریهای عفونی در دوران بارداری و پیشگیری از انتقال آن به رویان (جنین)
o بررسی وضعیت بهداشتی و سابقۀ واكسیناسیون مادر قبل از دوران بارداری
o بررسی اهداكنندگان و دریافتكنندگان تخمك و رویان (جنین)، از نظر بیماریهای عفونی
بررسی امكان باروری در زوجهای مبتلا به عفونتهای سیستم تولید مثل یا دیگر عفونتها - آزمایش های روتین
- آزمایش های تشخیصی هورمون
- اتوپسی جنین