کمیسیون های تخصصی مرکز ابن سینا
در این کمیسیون جمعی از متخصصان زنان و زایمان، جنین شناسی، آندرولوژی و ژنتیک و سایر متخصصین حسب مورد به بررسی موارد خاص درمان ناباروری می پردازند. در برخی موارد، به دلیل پیچیدگی هایی که در روند تشخیص علت و یا نحوۀ درمان زوجین وجود دارد، درمان ناباروری در چهارچوب دستورالعمل های تعریف شدۀ مرکز امکان پذیر نیست. در این موارد، تصمیم گیری دربارۀ روند درمانی زوجین نیازمند هم فکری جمعی از متخصصان و مشاوران در کنار یکدیگر و در جلسات مشترک است تا بهترین و مناسب ترین روش درمانی برای زوجین انتخاب شود. این کمیسیون حداقل یک بار در ماه تشکیل می شود.
در این کمیسیون یافته های جدید علمی در حوزۀ ناباروری به بحث و تبادل نظر گذاشته می شود و به نوعی به روز رسانی علمی صورت می گیرد. همچنین، پروتکل های درمانی مرکز نیز به طور مرتب در این کمیسیون بازبینی و به روز می شوند.
در این کمیسیون، جمعی از متخصصان ایمونولوژی، ژنتیک، زنان و زایمان، عفونی و داخلی در کنار یکدیگر به تبیین دستورالعملها و روشهای مختلف درمانی سقط مکرر و شکست مکرر در درمانهای ناباروری میپردازند. این گروه از متخصصان با بررسی جدیدترین مقالهها و پژوهشها، روشهای تشخیصی و اقدامات مورد نیاز برای درمان بیماران مبتلا به سقط مکرر و شکستهای مکرر درمان ناباروری را مشخص میکنند. همۀ بیماران مبتلا به سقط مکرر و یا شکستهای مکرر درمان ناباروری بر اساس این دستورالعملها در کلینیک سقط مکرر درمان میشوند. اما در مواردی که روند درمان این بیماران با پیچیدگیها یا مشکلاتی خاص مواجهشود و یا درمان از طریق پروتکلهای موجود امکانپذیر نباشد، بیماران در جلسههای مشاورهای سقط مکرر بررسی میشوند و دربارۀ روش و روند درمان بهصورت مشاورهای تصمیمگیری میشود تا بهترین و مناسبترین روش درمانی برای بیمار انتخاب شود.
به طور کلی کمیته ها و کمیسیون های بیمارستانی برای تحقق اهداف مراکز و بیمارستان ها، ارائۀ هر چه بهتر خدمات و ارتقای کمی و کیفی آن ها تشکیل می شوند. در این کمیسیون جمعی از نیروهای متخصص و مسئول، خط مشی ها و زمینه های عملکردی مناسب را تدوین و تبیین می کنند و برای تحقق اهداف و بهبود عملکرد برنامه ها و طرح های اجرایی را به بحث می گذارند. کمیسیون Morbility (کمیسیون تجزیه و تحلیل عوارض درمان) برای بررسی و تجزیه و تحلیل عوارض درمانی و روند آنها، اتخاذ تدابیر برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته و پیشگیری از عوارض قابل اجتناب، بررسی احتمال بروز قصور پزشکی در روند درمان زوجین و ... تشکیل شده است. جلسات این کمیسیون به صورت منظم برگزار می شود و پرونده های مطرح شده با حضور استادان و متخصصان مربوط، رییس و مدیر مرکز و مشاوران حقوقی و پزشکی قانونی در این جلسات بررسی می شوند. نتایج بررسی ها پس از صدور رأی به همکاران و بیماران اطلاع داده می شود.
یکی از مهم ترین و حساسترین کمیسیونهای مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری ابن سینا، کمیسیون تخصصی اهدا است. جلسههای این کمیسیون بهصورت هفتگی برگزار میشود و جمعی از متخصصان رشتههای پزشکی اجتماعی، روانپزشکی، جنینشناسی، حقوق، اخلاق و جامعهشناسی پزشکی در آن حضور دارند. این کمیسیون بین رشتهای قدیمیترین کمیسیون مرکز فوق تخصصی ابن سینا است. تنها راه حل درمان ناباروری تعداد قابل توجهی از زوجین، باروری به کمک شخص ثالث، یعنی استفاده از تخمک یا جنین اهدایی و یا رحم جایگزین است. این نوع درمان به دلیل تأثیر بر ارتباط بیولوژیک اعضای خانواده، موضوعی بسیار مهم و حساس است که بررسیهای دقیقتر و تخصصیتر میطلبد. به همین دلیل در جلسات مختلف این کمیسیون، ضمن بررسی و تبادل نظر، بهترین روش درمانی برای زوجین انتخاب میشود و چهارچوب مناسب درمانی شکل میگیرد.
این کمیسیون از متخصصان پره ناتولوژی، زنان و زایمان و ژنتیک تشکیل شده است. مراقبت های دوران بارداری نقشی کلیدی در تولد یک نوزاد سالم دارند و از تولد نوزادان مبتلا به عارضه های جدی جلوگیری می کنند و در نتیجه، از مسائل و مشکلات روحی و روانی خانواده ها می کاهند. بنابراین، کنترل های ویژه و منظم در این دوران بسیار اهمیت دارند. زمانی که فرزندی با استفاده از روش های کمکی درمان ناباروری متولد می شود، اهمیت این کنترل دو چندان خواهد بود. از این رو در کمیتۀ پره ناتولوژی، متخصصان مربوط در کنار یکدیگر روال ها و دستورالعمل های مربوط به کنترل های دوران بارداری را تبیین می کنند و برای توسعۀ فعالیت ها و امور تحقیقاتی مربوط برنامه ریزی میکنند. آن ها همچنین موردهای خاص را زیر نظر میگیرند و دربارۀ آنها به صورت جمعی راه حل ارائه می کنند. همچنین در این کمیسیون آخرین روش های ارزیابی و غربالگری تصویربرداری، بیوشیمیایی و ژنتیکی جنین مورد بحث قرار می گیرند.
در این کمیسیون مباحث ژنتیکی مرتبط با ژن Her2 (ژن ناقل سرطان پستان) و مباحث آزمایشگاهی مربوط به آنتی بادی های ضد سرطان پستان (AnTi-Her2) به بحث و بررسی گذاشته می شوند و در واقع این کمیسیون بخشی از کلینیک سرطان پستان مرکز است.
از آنجا که بومیسازی و متناسبسازی روش های درمان ناباروری با آخرین یافته های علمی و پژوهشی موجود در دنیا جهت به حداکثر رساندن نتیجۀ درمانهای ناباروری، یکی از دغدغههای اصلی سیاستگذاران مرکز درمان ناباروری ابن سینا است، "کمیسیون پژوهشی" در این مرکز تشکیل شده است و جلسات آن بهطور مستمر و ماهانه تشکیل میشود. اعضای این کمیسیون، مشتمل بر اعضای هیات علمی و مدیران ارشد مرکز درمان ابن سینا میباشند. در این جلسات نظرها و پیشنهادهای پژوهشی متخصصان مجموعه در زمینۀ ارتقای کارایی درمانهای ناباروری، بهروزرسانی روندهای درمانی و موارد مرتبط را بررسی میکنند. از سوی دیگر، طرح های پژوهشی پیشنهادی در مرکز در جلسات این کمیسیون مطرح میشوند و اعضای کمیسیون آنها را بررسی میکنند تا در صورت تصویب، وارد مرحلۀ اجرا شوند و در صورت تصویب نشدن، ایرادها و اشکالات آن ها از سوی محققان برطرف گردد.
این کمیسیون برای برنامه ریزی دربارۀ چگونگی تحقق اهداف آموزشی مرکز درمان، ارائۀ هرچه بهتر خدمات آموزشی و ارتقای محتوای این برنامه ها، تشکیل شده است. در این کمیسیون گروهی از نیروهای متخصص در حوزۀ آموزش علوم پزشکی و مسئولان مربوط به این حوزه، خط مشی ها، برنامه ها و زمینه های عملکردی مناسب در این زمینه را تدوین و تبیین می کنند. جلسات این کمیسیون حداقل هر ماه یک بار به صورت منظم برگزار می شود و طرح های آموزشی پیشنهادی برای اجرا در مرکز با حضور اعضای هیئت مدیرۀ مرکز، معاون آموزشی و مدیر آموزش و تحصیلات تکمیلی بررسی می شوند تا در صورت تصویب، اجرا شوند. در این کمیسیون همۀ مباحث آموزشی مرتبط با فعالیت های مرکز اعم از برنامه های آموزشی مربوط به آموزش های مداوم جامعۀ پزشکی کشور، دوره های کوتاه مدت آموزشی تخصصی و فوق تخصصی، سخنرانی های علمی دوره ای، دوره های آموزشی تکمیلی تخصصی بالینی و ... بررسی و تصویب می شوند. در ضمن، کوریکولوم های آموزشی و شیوه های اجرایی برنامه های آموزشی مرکز نیز به طور مرتب در این کمیسیون با استناد به جدیدترین استانداردهای ملی و بین المللی آموزشی بازبینی و به روز می شوند.